CV tip #1

Jep! We gaan het doen! De eerste echte CV tip. Op zoveel websites lees je tips voor jouw CV. En het zijn goede tips vaak, maar ze laten je ook achter met een gevoel van… hoe dan??? Daar gaan we wat in doen! Deze eerste tip gaat over jouw persoonlijk profiel.

Persoonlijk profiel

Een onderdeel dat mist op zoveel CV’s en als het er staat vaak niet optimaal benut wordt. Doe even mee en lees het volgende persoonlijke profiel met uiteraard een gefingeerde naam:

Mijn naam is Janneke Wissen en ik ben op zoek naar een leuke baan als secretaresse. Ik ben flexibel, een teamplayer, sociaal, accuraat, snel en werk zelfstandig aan klussen. Ik ben pro-actief, klantgericht en opgeruimd.

Als je Janneke tegenkwam op een feestje, weet jij dan een baan voor haar? Blijft haar verhaal je bij en weet jij waar ze past?
Wat ze netjes doet, is laten zien dat ze foutloos Nederlands kan typen. Handig als je als secretaresse solliciteert. Ook goed dat ze aanhaakt bij de vacaturetekst door in haar persoonlijke profiel aan te haken bij de gevraagde competenties. Het is echter wel een hele lijst. Toegegeven, veel werkgevers vragen een hele lijst aan competenties (waarbij ik me afvraag wat nu echt relevant en nodig is voor de functie in dat team en die organisatie, maar goed, dat is een ander punt). Ik kan me echter moeilijk voorstellen dat Janneke uitblinkt in 8 competenties. En dat is ook eigenlijk niet wat de werkbieder vraagt.

Tips:

 1. Werkbieders zoeken naar de ‘klik’
  Die beruchte klik. Ja, ook jij zult hem tegen komen. Goed onderzoek doen naar het bedrijf waar je solliciteert helpt hierbij. Kijk op Linkedin wie je kent (ook via via) bij die organisatie en bel of mail ze. Vraag naar de cultuur, wat is belangrijk, waar word je op beoordeeld? Dat zijn de competenties om te noemen in jouw profiel. Niet alle 8, nee, de 3, hooguit 4 waarin jij de werkbieder ook echt iets te bieden hebt! Vergeet dit stukje dus niet als je via via ergens op gesprek mag komen. Juist als je via via binnen komt, kun je gebruik maken van die informatie.
  Heb je die input niet kunnen vinden? Kijk dan eens naar de functie-eisen in de vacature, maar ook naar de taken. Hoe is het beschreven? Wat ga je doen?
  Hier kun je vaak veel uithalen over gevraagde competenties en karaktereigenschappen, naast gevraagde ervaring en kennis.
 2. Schrijf op wat echt jouw talent is en relevant is voor deze vacature.
  Zoals gezegd: 3 maximaal 4 competenties. Die schrijf je niet zo letterlijk op. Je helpt de lezer om dit te begrijpen. Waar denk je aan bij flexibel? Ben je flexibel inzetbaar qua uren of locatie? Schakel je makkelijk tussen verschillende taken? Wat bedoel je nu eigenlijk als je zegt dat je flexibel bent? Zeg bijv. het volgende: “Mijn collega’s waarderen mijn inzet en ruime inzetbaarheid, zo ben ik ruime werktijden beschikbaar en heb ik een brede werkervaring/opleiding.” Of “Mijn enthousiasme vertaalt zich ook in mijn bereidheid voor flexibele werktijden.”  Het combineren van competenties werkt hierbij goed, ook kun je prima aangeven waarom collega’s jou graag als collega willen. Plaats jezelf alvast op jouw gewenste werkplek en bedenk goed wat de organisatie graag wil. Denk vanuit de lezer!
 3. Help Werkbieders jouw verhaal te onthouden
  Wanneer je metaforen, beelden, ervaringen of een beleving beschrijft, is het makkelijker om een verhaal te onthouden. Denk bijv. aan het koppelen van jouw positie in het voetbalteam als aanvoerder met jouw droombaan van Teamleider. Of een persoonlijk motto waaraan je aantal van je competenties hangt? Mijn motto is bijvoorbeeld: liever spijt van wat ik heb gedaan, dan van wat ik heb gelaten. Ik ben een ondernemende, innovatieve bouwer, die niet rust voor ik mijn uiterste best heb gedaan om onze doelen te bereiken. (Klink toch anders dan: ik ben een doorzetter, nietwaar?).
  Ja, je hebt iets meer woorden en creativiteit nodig. Maar je wilt graag bovenaan die stapel toch? Lees dit artikel eens voor wat creatieve inspiratie.

Maak het werkbieders gemakkelijk om jou te kiezen en te onthouden. Zorg dat je opvalt en dat doe je niet alleen met flitsende lay-outs!

Welk persoonlijk profiel Janneke wel bovenop de stapel deed komen?

Als secretaresse ben ik de rotonde voor mijn manager en uw organisatie. Ik zorg dat al het klantverkeer vlekkeloos verloopt, ben een richtingwijzer voor collega’s zodat iedereen de juiste afslag neemt. Daarnaast zorg ik dat de weg goed onderhouden is en alle processen gestroomlijnd verlopen. Ik zorg voor een goede doorstroming, inplanning en uitvoering van afspraken en notulen. Klanten en collega’s weten waar zij op kunnen rekenen en wanneer, omdat ik de juiste prioriteiten stel en nauwkeurig werk. Mijn manager kan zijn route plannen en ik zorg ervoor dat zijn doelen ruimbaan krijgen.